Solid wood lines the expansion of Villers Abbey

Photography: © François Lichtle

A destination site filled with history and emotion, the Abbaye de Villers (Villers Abbey) is situated in the commune of Villers-la-Ville in Belgium with grounds of more than 36 hectares.

In a move to expand the place, Belgian studio Binario Architects uses wood, steel and concrete to build news additions to this historical site, which includes a visitor centre and an elevated pathway.

Photography: © François Lichtle

Photography: © François Lichtle

A former watermill was converted into the Abbey Visitor Centre and the added pathway links the visitor centre to the attractions surrounding the site including the ruins, a garden and a lookout point.

Inside the visitor centre, a new staircase made wooden treads and red steel handrail, was built along with an outdoor walkway with the same materials used.

Photography: © François Lichtle

The outdoor walkway leads to a garden at the top of a hill where a second footbridge lined with wooden boards crosses over a main road that split the site in two and leads down to the ruins.

“The range of new materials was chosen in order to strengthen the unity of architectural, landscape and scenographic interventions in the full site,” said the architects.

“The limited and sober selection, setup in various ways, offers a strong expression: Corten steel, exposed aggregate concrete, board formed concrete, earth formed concrete, solid wood indoor and outdoor footbridges,” they added.

 

Source: Dezeen