Open and flexible, Maple Street School promotes their educational philosophy

A preschool with open and flexible spaces with elements that promote their educational philosophy, the institute, where cooperation and involvement are emphasised, is more reminiscent of a home than a school.

There, each child is nurtured in a warm atmosphere, surrouned by maple wood and white walls, and curiosity and play are central to learning. It was this concept and philosophy that shaped the design process and outcome, with designers looking for highly functional solutions to meet their needs.

Four interconnected main areas – a multipurpose room and three classrooms – can be used flexibly. An open and flexible kitchen design allows for a variety of backdrops, settings, and graphics to catch and hold the attention of the preschoolers.

The three classrooms are connected through large, playful pocket doors that allow for interaction between classrooms, children, and staff, while also flexible enough to make way for larger school events.

 

Architect: BFDO Architects and 4|MATIV
Location: Brooklyn, New York City, United States
Year of completion: 2017
Photo credit: Lesley Unruh