House in a HDB Flat

Located in a high-density 800-unit public housing development, the designer is driven by aspirations to create a mini house out of a humble flat unit of 110.0 m2. The entire space is reshuffled in a bold decision to eliminate all existing non-structural internal walls. The resulting open concept results in an uplifting and inviting respite from typical crammed urban living in Singapore. The breaking down of walls gives the apartment more room to breathe and a fluidity that adapts to the different routine needs that change throughout the day. The flexibility is especially stimulating for children, thrilled by the ease of transition of spaces into play area. The use of wood materials are featured heavily, adding warmth to  the living space that also attempts to bring in greenery.

Sliding partitions and a full-height glass wall (coupled with privacy curtains) are strategically placed to allow two bedrooms to have the options of being independent spatial units or to be part of the larger living space. The master bedroom is connected to an indoor garden, a key re-design of space that replaces the typical layout of having an internal corridor. Operable shutters added to the sliding partitions allows the guest room to be either naturally ventilated via the indoor garden or air-conditioned.

The master bedroom is converted into a vanity area and space accommodating a king-sized bed with a full height wardrobe acting as a divider. The base of the wardrobe is lifted and supported by a bottom steel frame to let natural light filter in. This re-zoning is made possible by first relocating the wash basin from the master bath to the external face of the bathroom enclosure so that space within the master bath is freed up to accommodate a bathtub and a separate shower stall.

Unifying elements on the same plane gives the effect of spatial expansion. For instance, a continuous wood-panelled feature wall integrating two concealed doors visually lengthens one end of the guest room. One of the doors hides the common bath entrance, while the other leads to a walk-in wardrobe serving the guest room. This feature wall continues across a glass wall into the master bedroom, now converted into a vanity counter.

An eye-catching feature is the flexible enclosure of the guest room with two concealed single beds. A pull-out bed is tucked beneath the raised timber deck of the indoor garden, while the other is a wall bed that can be stored upright and pulled down easily during bedtime.

The indoor garden brings nature into the house and creates a meaningful space for relaxation, where mobile self-watering plants are placed in integrated planter stands next to windows and can be easily moved around for misting and repotting.

 

Architecture: Nitton Architecture

*All images are credited to Lee Siew Weng.

Source: Archdaily