Warning: mkdir(): Permission denied in /home/data/websites/www/2/panelsfurnitureasia.com/library/Base/PictureProcessor.php on line 29

Warning: mkdir(): Permission denied in /home/data/websites/www/2/panelsfurnitureasia.com/library/Base/PictureProcessor.php on line 29

Editor’s pickSurrounded by the forest, it is only natural for this park centre in Quebec to be made of wood

11-01-2018
Quebec,Canada,wood architecture,park,forests

Surrounded by lakes, mountains and forests, it is no wonder that the design team behind the Centre de Services Le Bonnallie took inspiration from nature.

Quebecois architecture firm Anne Carrier incorporated wood in various forms for the building, giving both interior and exterior spaces warmth and coziness. Set in Mont-Orford National Park in Quebec, Canada, the design works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterise the paths and landscaping.

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour.

Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion.

The Centre de Services Le Bonnallie was a winner of the Prix d'excellence Cécobois 2016 for institutional buildings under 1,000m2.

All images: Stephane Groleau