Editor’s pickLife Science Bioengineering B202 building in Denmark

07-01-2019
Life Science Bioengineering B202 building,Christensen & Co. Architects,Rørbæk og møller Arkitekter,oak

The new building for Life Science and Bioengineering is the largest project since the Technical University of Denmark (DTU) was inaugurated in the 1960s.

(Photo credit: Adam Mørk)

In a respectful yet innovative transformation of the original architecture, the façade of gold-anodised and black-lacquered aluminium is broken into sections with niches and balconies that create a vibrant sense of scale. The building rises from the ground opening up into a warm wooden interior where the atmospheric atrium, the Biosphere, unites researchers from the National Institute of Aquatic Resources (DTU Aqua), the National Food Institute (DTU Food) and the National Veterinary Institute (DTU Vet).

(Photo credit: Adam Mørk)

Here, daylight flows from large skylights above oak-clad meeting boxes that almost float in mid-air. The oak cladding translates the façade’s golden hue to an interior texture, while the meeting boxes create a wealth of dynamic spaces where the researchers can meet. The building also houses laboratories with a wide range of functions and research facilities, including gigantic saltwater tanks, fish pens and a state-of-the-art ventilation system.

(Photo credit: Adam Mørk)

Architect: Christensen & Co Architects, Rørbæk of møller Arkitekter

Location: 330, Elektrovej, 2800 Kongens Lyngby, Denmark

Area: 47000.0 m2